Duurzame bouwmaterialen

By | mei 23, 2017

Wil je meer te weten komen over duurzame bouwmaterialen? Lees dan snel verder!

Ben je opzoek naar informatie over duurzame bouwmaterialen? Zoek dan niet verder! Je kan in dit artikel namelijk werkelijk van alles over duurzame bouwmaterialen vinden. Zo kan je op deze pagina onder andere van alles over de geschiedenis van duurzame bouwmaterialen lezen.

Algemene informatie over duurzame bouwmaterialen

Omdat je op deze pagina terecht bent gekomen ga ik er eigenlijk vanuit dat je weet wat duurzame bouwmaterialen zijn. Het is echter natuurlijk ook mogelijk dat je nog niet precies weet wat duurzame bouwmaterialen nou eigenlijk zijn. Ik ga dit daarom nu even snel zo goed mogelijk uit proberen te leggen.

Duurzame bouwmaterialen zijn in feite gewoon bouwmaterialen die in geen enkel opzicht negatieve effecten hebben op het milieu. Duurzame bouwmaterialen bestaan overigens vrijwel altijd uit natuurlijke producten. Gebouwen die van duurzame bouwmaterialen gemaakt worden zijn vaak ook zeer energiezuinig.

Hierdoor zijn gebouwen die van duurzame bouwmaterialen worden gemaakt voordelig op de lange termijn. De kosten om gebouwen te bouwen van duurzame materialen is namelijk vaak wel wat duurder dan het bouwen van een gebouw dat niet duurzaam is, maar gebouwen van duurzame bouwmaterialen zijn veel zuiniger, hebben (over het algemeen) minder onderhoudskosten en ze gaan langer mee. Hierdoor is het vaak een stuk goedkoper om een woning te kopen die duurzaam is in vergelijking met een woning die niet duurzaam is.

Een paar voorbeelden van duurzame bouwmaterialen zijn hout, bamboe, bakstenen, kalk en kleidakpannen.

De geschiedenis van duurzame bouwmaterialen

Er wordt al vrij lang gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Er worden namelijk al ontzettend lang huizen van bijvoorbeeld hout gebouwd. Aan het begin werd dit echter vaak nog niet bewust gedaan. De mensheid was in het verleden namelijk alleen nog maar in staat om huizen van hout te bouwen.

Er was vroeger ook nog niet heel erg veel bekend was over de negatieve effecten van het gebruiken van (bouw) materialen die niet duurzaam zijn. In het verleden is er daarom ook niet bepaald zorgvuldig met het milieu omgegaan.

Zo maakte de mens bijvoorbeeld ook ontzettend lang gebruik van allerlei bouwmaterialen die totaal niet duurzaam zijn, omdat deze bouwmaterialen goedkoper en / of makkelijker te gebruiken waren dan duurzame bouwmaterialen.

Gelukkig wordt tegenwoordig het belang van het gebruik van zo veel mogelijk duurzame materialen wel ingezien.

De toekomst van duurzame bouwmaterialen

De kans is zeer groot dat de rol van duurzame bouwmaterialen de komende jaren steeds meer gaat toe nemen. De meeste mensen beginnen zich namelijk steeds beter te realiseren dat het gebruik van duurzame bouwmaterialen zeer belangrijk is voor de toekomst van de aarde. Je ziet dan gelukkig dus ook dat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van duurzame bouwmaterialen.

Omdat men steeds meer bezig is met duurzaam bouwen worden er ook tot op de dag van vandaag steeds meer verschillende soorten duurzame bouwmaterialen ontwikkeld. Een paar voorbeelden van dit soort nieuwe duurzame bouwmaterialen zijn:

Hennepcement

Dit is een soort cement dat voor een groot deel van hennep wordt gemaakt. Dit cement is bestand tegen vuur en ongedierte. Hennepcement is overigens een zeer duurzaam product. Hennep groeit namelijk zeer snel, en het zet tijdens dit groeiproces ontzettend veel CO2 om in zuurstof. Hennepcement bestaat trouwens uit hennepstro, water en kalk.

Stampleem

Het bouwmateriaal stampleem is vergelijkbaar met beton. Stampleem bestaat overigens uit klei, zand en silt en is gelig / bruin van kleur. Het is trouwens wel vrij arbeidsintensief om met stampleen te bouwen.

Strobalen

Het is ook mogelijk om te bouwen met strobalen. Stro is namelijk een duurzaam product waar eigenlijk een overschot van is, waardoor dit bouwmateriaal ook nog eens heel goedkoop is. Stro is overigens een product dat lang mee gaat, en ook nog eens goed isoleert. Wanneer strobalen worden gebruikt bij de bouw van gebouwen wordt dit stro vaak verwerkt in kalk, waardoor je niet kan zien dat er stro is verwerkt in deze bouwwerken, en je hier een sterke en solide woning van kan bouwen.

Er zijn dus tegenwoordig een hele hoop verschillende duurzame bouwmaterialen beschikbaar! Deze duurzame bouwmaterialen gaan waarschijnlijk in de toekomst steeds vaker gebruikt worden voor het bouwen van gebouwen.

Woning duurzamer maken doormiddel van isolatiemateriaal

Woon je momenteel een een huis dat niet heel erg duurzaam is? Geen probleem! Het is namelijk ook heel goed mogelijk om elke woning te isoleren. Door isolatiemateriaal te plaatsen kan je er voorzorgen dat huizen die niet zo duurzaam zijn gebouwd alsnog duurzamer worden. Wanneer je een huis isoleert kan je namelijk veel energie besparen. Als je een woning isoleert kan je trouwens ook heel veel geld besparen. Je hebt dan namelijk minder energie nodig, waardoor je energiekosten ook lager blijven.

 

Hoe gaat het isoleren van een woning in zijn werking? 

Er bestaan ontzettend veel verschillende manieren om een woning te isoleren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om dubbel glas te plaatsen, de vloer te isoleren, spouwmuurisolatie toe te passen, de gevel te isoleren, de schoorsteen te isoleren of om het plafon / dak van de desbetreffende woning te isoleren. Je kan ook bijvoorbeeld ook alle kieren en naden die in je woning te vinden zijn dicht te maken. Hierdoor bespaar je namelijk ook gewoon energie.

Verschillende soorten isolatiematerialen

Wanneer je een beter wil gaan isoleren zijn er een aantal isolatiematerialen die je hiervoor kan gebruiken. Je kan hieronder een aantal voorbeelden van deze isolatiematerialen vinden.

  • Piepschuim
  • Isolatieglas
  • Steenwol
  • Glaswol
  • Houtvezelplaten
  • Houtwol
  • Kurk

Subsidies voor het isoleren van een woning

Er worden door de overheid een aantal verschillende soorten subsidies aangeboden voor het isoleren van een woning. Hierdoor wordt het heel erg aantrekkelijk gemaakt om je woning te isoleren waardoor meer mensen dit ook daadwerkelijk gaan doen. Door een subsidie aan te vragen voor het isoleren van je woning kan je namelijk veel geld besparen. Ik raad je daarom ook zeker aan om eens bij de gemeente te informeren naar alle beschikbare subsidies die worden aangeboden.

Je kan overigens ook even een bezoekje brengen aan www.energiesubsidiewijzer.nl. Op deze site kan je namelijk meer lezen over wat voor soort verschillende soorten subsidies er allemaal worden aangeboden voor het het isoleren van je woning!

De woning waarin je woont laten isoleren 

Als je de woning waarin je woont wil laten isoleren raad ik je aan om een kijkje te nemen op www.woningisolatie-vergelijken.nl! Op deze website kan je er namelijk achterkomen hoeveel het zou kosten om de woning waarin je woont te laten isoleren.

Ga dus snel naar www.woningisolatie-vergelijken.nl als je meer informatie wil hebben over het isoleren van de woning waarin je momenteel woont!

 

Een huis van duurzame bouwmaterialen kopen

Als je van plan bent om een huis te kopen kan je er voor kiezen om een huis aan te schaffen dat van duurzame bouwmaterialen gemaakt is. Je moet er wel erg goed opletten of een huis wel daadwerkelijk van duurzame bouwmaterialen gemaakt is. Er zijn namelijk ook een hele hoop gebouwen die niet van duurzame bouwmaterialen gemaakt zijn, en het is dus zeker niet vanzelf sprekend dat er bij de bouw van de meeste gebouwen duurzame bouwmaterialen zijn gebruikt.

Ik raad je daarom aan om altijd even bij de makelaar te informeren of een huis van duurzame bouwmaterialen geproduceerd is als je dit belangrijk vindt om te weten.

Zelf een huis van duurzame bouwmaterialen (laten) bouwen

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een huis van duurzame bouwmaterialen te (laten) maken. Als je dit wil doen zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ik heb hieronder daarom een aantal van deze dingen onder elkaar gezet, zodat de kans dat je iets vergeet kleiner wordt. Ik raad je daarom ook aan om de informatie hieronder even zorgvuldig door te lezen.

Architect

Het is ten eerste heel erg belangrijk dat je een goede architect hebt die jouw ideeën over een ideaal droomhuis van duurzame materialen uitkan werken. Het is namelijk best wel lastig om een goed en solide huis te ontwerpen. Een goede architect is dus eigenlijk wel noodzakelijk als je zelf een woning van duurzame bouwmaterialen wil (laten) bouwen. Ga dus opzoek naar een goede architect en bespreek je ideeën met hem / haar!

Bouwgrond / kavel

Je hebt natuurlijk ook een locatie nodig om het duurzame huis op te kunnen bouwen. Voordat je kan beginnen met het (laten) bouwen van een duurzaam huis moet je dus eerst een stuk bouwgrond aanschaffen. De regels die hieraan verbonden zijn verschillen nogal per land. Zo blijft in Nederland de grond altijd van de staat. Het is trouwens ook niet toegestaan om zomaar wat te bouwen op een stuk eigen grond. Je moet hier namelijk ook altijd een bouwvergunning voor krijgen van de gemeente. Je hebt soms zelfs een vergunning nodig wanneer je een boom wil kappen die op jouw kavel staat. Ga dus altijd even langs bij de gemeente om informatie in te winnen over wat voor soort vergunningen je allemaal nodig hebt voor het bouwen van je eigen duurzame droomhuis! Je kan hierdoor namelijk veel complicaties en eventule problemen voorkomen.

Ik raad je trouwens aan om altijd iemand de kavel te laten onderzoeken voordat je deze daadwerkelijk aanschaft. Het kan namelijk bijvoorbeeld zo zijn dat er een hoge grondwaterstand op het desbetreffende kavel is. Dit kan problemen veroorzaken bij het bouwen van een woning. Laat de bouwgrond dus altijd eerst grondig onderzoeken, en maak vooral geen overhaaste beslissingen! Het is namelijk niet mogelijk om een woning zo maar even te verplaatsen wanneer deze gebouwd is.

Aannemer

Het is ook handig om een aannemer in te schakelen wanneer je zelf een duurzaam huis wil gaan bouwen. Een aannemer is namelijk verantwoordelijk voor alle bouwactiviteiten die met de bouw van jouw droomwoning te maken hebben. Zo regelt de aannemer meestal alle bouwmaterialen en werknemers voor het bouwproject. Een aannemer zorgt er dus eigenlijk voor dat het huis ook daadwerkelijk gebouwd wordt. Een goede aannemer is dus geen overbodige luxe wanneer je een duurzame woning wil gaan laten bouwen.

Duurzame bouwmaterialen aanschaffen

Er zijn een aantal plekken waar je duurzame bouwmaterialen kan aanschaffen. Je kan dit overigens zowel op het internet én in de winkel doen! Allebei deze opties hebben zo hun eigen voor en nadelen. Ik heb daarom even deze voor en nadelen tegenover elkaar gezet. Op deze manier kan je namelijk makkelijker een keuze uit deze twee opties maken.

Voordelen van het aanschaffen van duurzame bouwmaterialen in de winkel:

  • Je kan informatie inwinnen bij het personeel van de desbetreffende winkel. Hierdoor is de kans dus groot dat je in één keer de juiste materialen aanschaft.

Nadelen van het aanschaffen van duurzame bouwmaterialen in de winkel:

  • Je moet (meestal) zelf alle bouwmaterialen vervoeren. Het is dus slim om een busje te lenen / huren wanneer je in de winkel duurzame bouwmaterialen wil gaan kopen.
  • Niet iedereen woont in de buurt van een winkel waar duurzame bouwmaterialen verkocht worden. Het kan dus dat je aardig wat reistijd hebt voordat je bij de dichtstbijzijnde winkel bent waar duurzame bouwmaterialen worden verkocht.

Voordelen van het aanschaffen van duurzame bouwmaterialen op het internet:

  • De bouwmaterialen worden (vrijwel altijd) thuis bezorgd, en dit scheelt je dus een hele hoop tijd.
  • Op het internet kan je meestal de voordeligste prijzen vinden omdat de concurrentie hier hoger is.

Nadelen van het aanschaffen van duurzame bouwmaterialen op het internet:

  • Het duurt een tijdje voordat de bouwmaterialen thuis worden bezorgd.
Is duurzaam bouwen duurder dan niet duurzaam bouwen?

Het is over het algemeen zo dat het iets duurder is om duurzaam te bouwen dan het is om niet duurzaam te bouwen. Het is op de lange termijn echter wel goedkoper om duurzaam te bouwen. Door duurzaam te bouwen wordt namelijk veel energie bespaard, en er zijn weinig onderhoudskosten.

Bouwwerken en woningen worden natuurlijk uiteraard voor de lange termijn gebouwd. Het is daarom zeker verstandig om duurzaam te bouwen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, het is namelijk ook nog eens goed voor de portemonnee.

Tot slot

Ik hoop dat je door alle informatie die in dit artikel te vinden is beter bent geïnformeerd over duurzame bouwmaterialen. Het gebruik van duurzame bouwmaterialen is namelijk ontzettend belangrijk, en dit gaat in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar belangrijker worden.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over het vergelijken van energieleveranciers te lezen! In dit artikel kan je namelijk onder andere lezen hoe je de voordeligste energieleverancier kan vinden.

Je kan dit artikel ook opslaan in je bladwijzers. Als je dit doet kan je dit artikel namelijk altijd terug vinden, waardoor je het nog een keer kan doorlezen.

 

Duurzame bouwmaterialen afbeelding

Op deze afbeelding kan je bamboe vinden. Bamboe is een voorbeeld van een duurzaam bouwmateriaal.