Ben je opzoek naar meer informatie over aardgas? Lees dan snel verder!
Wil je meer weten over aardgas? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan in dit artikel namelijk werkelijk van alles over aardgas lezen. Ik raad je daarom ook zeker aan om snel verder te lezen als je meer over aardgas wil weten.
Algemene informatie over aardas
Ik denk dat de meeste mensen wel weten wat aardgas is. Er zullen echter waarschijnlijk ook een aantal mensen zijn die dit artikel lezen en niet precies weten wat aardgas nou eigenlijk precies is. Ik wil daarom als eerst proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat aardgas is.
Aardgas is gas dat zich (diep) binnenin de aarde bevindt. Dit gas wordt door de mens gebruikt als energiebron. Aardgas is trouwens een fossiele brandstof. Het ontstaan van aardgas duurt namelijk ontzettend lang. De aardgas bronnen van de aarde beginnen dan ook op te raken. Er wordt namelijk veel meer aardgas verbruikt dan dat er ontstaat.
Bij het opwekken en het gebruiken van aardgas komen trouwens heel erg veel schadelijke stoffen vrij, die een negatieve invloed hebben op het milieu.
Aardgas is trouwens wel de “schoonste” fossiele brandstof. Bij het verbranden van aardgas komt namelijk aanzienlijk minder CO2 vrij dan bij het verbranden van bijvoorbeeld aardolie.
Het grootste bestandsdeel van aardgas is overigens methaan (de scheikundige benaming voor methaan is overigens CH4). Aardgas bestaat verder ook nog uit onder andere propaan (C3H8) en ethaan (C2H6).
Aardgas is overigens van zichzelf geurloos. Er wordt alleen vrijwel altijd geurstof toegevoegd aan aardgas voor veiligheidsredenen. Aardgas is namelijk vrij licht ontvlambaar. Het kan dus gevaarlijk zijn als je niet weet dat er veel aardgas in een ruimte is. Om dit te voorkomen is er dus geurstof toegevoegd aan aardgas.
Hoe is aardgas ontstaan?
Het ontstaan van aardgas is een proces dat ontzettend veel tijd in beslag neemt. Aardgas ontstaat namelijk door oude resten van planten en dieren die begraven liggen in de aarde (voornamelijk oude resten van algen en plankton). Wanneer dit dode organische materiaal zich miljoenen(!) jaren binnen in de aarde bevindt veranderd dit langzaam aan in aardgas. Dit gebeurd onder hoge druk en hoge temperaturen.
Het dode organische materiaal wordt in de loop der jaren gefossiliseerd onder de grond. Dit is dan ook de reden dat aardgas een fossiele brandstof wordt genoemd.
Aardgas ontstaat overigens op vrijwel precies dezelfde manier als aardolie.
Waar wordt aardgas allemaal voor gebruikt?
Aardgas wordt heel erg veel gebruikt. Zo wordt aardgas namelijk onder andere gebruikt om eten te koken, en woningen / water te verwarmen. Er wordt trouwens ook aardgas gebruikt om elektriciteit op te wekken. Aardgas kan dus voor ontzettend veel verschillende doeleinden gebruikt worden.
Het is ook mogelijk om auto’s te laten rijden op aardgas. Sterker nog, het is goedkoper en milieuvriendelijker om aardgas te rijden in plaats van diesel en benzine!
Aardgas wordt overigens ook veel gebruikt in de industriesector. Zo wordt aardgas vaak gebruikt bij het productieproces van veel verschillende soorten producten. Je kan verder in dit artikel trouwens meer lezen over het gebruik van aardgas in de industrie. Lees dus snel verder als je hier meer over wil weten!
De geschiedenis van het gebruik van aardgas
De mens wist niet altijd van het bestaan van aardgas. Er werd namelijk heel erg lang gebruik gemaakt van andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen. Zo werd er bijvoorbeeld heel erg lang gebruik gemaakt van hout als energiebron. Vervolgens werd steenkool de voornaamste energiebron van de mens. Hierna werd ongeveer rond 1850 aardolie in Amerika aardolie ontdekt, en in de jaren die volgenden werd aardolie de primaire energiebron voor de mensheid. Er vond vervolgens in de jaren 70 van vorige eeuw een oliecrisis plaats. Mens moest toen dus opzoek naar alternatieve energiebronnen. Vanaf dat moment wordt ook aardgas veel gebruikt als belangrijke energiebron. De mens gebruikt aardgas dus nog helemaal niet heel erg lang als energiebron.
Tegenwoordig wordt trouwens vrijwel elke woning in Nederland opgewarmd doormiddel van aardgas. Er wordt ook nog in heel veel Nederlandse huishoudens gekookt doormiddel van aardgas. Dit gaat echter hopelijk in de nabije toekomst veranderen. Het is namelijk beter voor het milieu wanneer er gebruikt wordt gemaakt van duurzame energiebronnen voor. Bij het gebruik van groene energie komen namelijk geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu, en dit gebeurd wel bij het gebruik van aardgas.
Hoe wordt aardgas opgewekt?
Er zijn verschillende methodes om aardgas op te wekken. In verschillende situaties zijn namelijk verschillende manieren nodig om aardgas op te wekken. Zo komt aardgas zowel onder het land als onder het water voor. Het vergt echter een iets andere aanpak om aardgas dat zich onder de zee bevindt op te wekken in vergelijking met aardgas dat zich onder het land bevindt.
Voordat er begonnen kan worden met het opwekken van aardgas moet wel altijd eerst een diepe put worden geboord. Anders is het onmogelijk om het aardgas te bereiken. Het boren van zo’n put kan soms wel een aantal maanden duren. Wanneer de put geboord is kan er begonnen worden met het winnen van aardgas. Het aardgas wordt dan via de put door een leiding naar het oppervlak van de aarde geloodst. Als het aardgas hier is aangekomen wordt het gefilterd en schoongemaakt.
Dit proces verschilt trouwens niet echt bij het opwekken van aardolie op het land, of op zee. Voor het opwekken van aardgas op zee is echter wel een heel andere aardgasinstallatie nodig wanneer je dit vergelijkt met het winnen van aardgas op land.. Het principe van het opwekken van aardgas op zee of op land is dus niet heel erg verschillend. Het verschil tussen het opwekken van aardgas op het land of op zee zit hem dus vooral in de apparatuur en de opwekkingsinstallatie die hier voor nodig is.
In Nederland wordt overigens een groot deel van al het aardgas opgewekt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (beter bekend als NAM). De NAM heeft een informatievideo gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe de NAM te werk gaat om aardgas te winnen hier in Nederland. Deze video kan je hieronder terug vinden.
In deze video kan je dus goed zien hoe het op wekken van aardgas in zijn werking gaat. Ik raad je dan ook zeker aan te raden om deze video even te bekijken als je wil weten hoe aardgas in Nederland wordt gewonnen.
Nadelen van het winnen en het gebruiken van aardgas
Het opwekken en het gebruiken van aardgas heeft een hele hoop nadelen. Het is daarom eigenlijk ook helemaal niet duurzaam om aardgas te gebruiken. Ik wil je aanraden om te beginnen met het gebruiken van duurzame energie. De nadelen van het gebruik van duurzame energie vallen namelijk ontzettend mee wanneer je deze vergelijkt met de nadelen van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals aardgas.
- Het opwekken van aardgas kan voor aardbevingen zorgen. Dit gebeurd bijvoorbeeld in Groningen. Bij het winnen van aardgas vinden namelijk soms ondergrondse verschuivingen en bodemverzakkingen plaats. Dit wordt meestal aan het aardoppervlak ervaren als een aardbeving. Deze aardbevingen die worden veroorzaakt door het winnen van aardgas hebben onder andere in Groningen al veel schade aangericht aan de infrastructuur. Zo kwamen er bijvoorbeeld scheuren in gebouwen in Groningen. Dit soort schade moet vervolgens allemaal gerepareerd worden, en dat is een groot nadeel van het opwekken van aardgas. Het is trouwens zelfs zo dat de huizenprijzen van de woningen in de getroffen gebieden veel lager zijn geworden sinds de aardbevingen, omdat mensen hier liever niet meer in de buurt willen wonen.
- De voorraad aardgas raakt op. Er wordt door experts zelfs geschat dat rond 2050 de gehele aardgas voorraad van de wereld op is. Het is dus ook zeer waarschijnlijk dat de prijs van aardgas in de komende jaren gaat stijgen omdat de aardgasvoorraad opraakt.
- Er komen schadelijke stoffen vrij bij het gebruiken en het opwekken van aardgas. Aardgas wordt namelijk verband om warmte en elektriciteit op te wekken. Hierbij komt onder andere CO2 vrij. CO2 is op dit moment de voornaamste veroorzaker van het klimaatprobleem van de aarde. Dit is dus een groot nadeel van het gebruiken van aardgas.
- Aardgas is een explosieve materie. Dit brengt dus altijd gevaren met zich mee. Wanneer een geconcentreerde hoeveelheid aardgas in aanraking komt met (open) vuur ontstaat er namelijk al snel een explosie. Er worden trouwens al wel ontzettend veel voorzorgsmaatregelen genomen om het explosiegevaar van aardgas zo veel mogelijk te beperken. Zo wordt er bijvoorbeeld geurstof toegevoegd aan aardgas, zodat je kan ruiken wanneer en aardgas in de lucht hangt. Er zijn dan ook gelukkig maar zelden ongelukken met aardgasexplosies. Het werken / gebruiken van aardgas blijft echter wel altijd risico’s met zich mee dragen door dit explosiegevaar.
Voordelen van aardgas
Het gebruik van aardgas heeft op de dag van vandaag eigenlijk vrijwel geen voordelen meer, zeker niet als je aardgas vergelijkt met het gebruiken van groene energie. Er zijn echter nog wel een paar (kleine) voordelen wanneer aardgas wordt gebruikt. Hieronder kan je een aantal van deze voordelen vinden.
- Aardgas heeft een financieel voordeel. Een grote hoeveelheid aardgas is namelijk veel geld waard. Nederland kan daarom ook flink verdienen een het exporteren van aardgas uit Nederland naar andere landen. Aardgas draagt dus bij aan het ondersteunen en verbeteren van de (Nederlandse) economie.
- Bij het gebruik van aardgas komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij het gebruik van aardolie of steenkool. Aardgas is dus de schoonste fossiele brandstof die er is. Bij het gebruik van aardgas komen echter nog steeds wel vrij veel stoffen vrij die een negatieve invloed hebben op het milieu. Het is dus nog steeds niet bepaald milieuvriendelijk om aardgas te gebruiken,
- Aardgas is momenteel relatief goedkoop. Hier gaat waarschijnlijk in de toekomst echter wel verandering in komen. De voorraden aardgas raken namelijk op, waardoor de prijs hoogstwaarschijnlijk zal gaan stijgen. Het is ook nog eens zo, dat de technieken om duurzame energie op te wekken steeds verder worden door ontwikkeld. Hierdoor wordt het goedkoper om duurzame energie op te wekken, waardoor het gebruik van aardgas relatief gezien nog minder voordelig wordt.
Het gebruik van aardgas in de industrie
Er wordt veel aardgas gebruikt in de industrie. Aardgas wordt namelijk in de industrie onder andere gebruikt om elektriciteit en warmte op te wekken die nodig is bij het productieproces van veel goederen.
In de petrochemische industrie wordt ook veel aardgas gebruikt. Er wordt in de petrochemische industrie namelijk gebruik gemaakt van aardgas bij het maken van ammoniak (NH3)
Aardgas wordt in de industrie overigens ook vaak als energiebron gebruikt.
Het gebruik van aardgas in de glastuinbouw.
Er wordt ook in de glastuinbouw gebruik gemaakt van aardgas. Zo wordt aardgas onder andere gebruikt in de tuinbouw om de kassen waarin de gewassen staan te voorzien van energie en warmte.
Aardgas in Nederland
In Nederland wordt erg veel aardgas verbruikt. Er werd echter lang gedacht dat er in Nederland zelf vrijwel geen aardgas was. Daarom moest eerst vrijwel al het aardgas en aardolie dat in Nederland gebruikt werd vanuit anderen landen komen. Nederland was hierdoor heel erg afhankelijk van landen die grote voorraden fossiele brandstoffen hebben. Er was namelijk wel aardolie en aardgas te vinden in Nederland, maar dit kwam alleen maar voor in zeer kleine hoeveelheden.
In 1959 werd er echter een enorme aardgasbel ontdekt onder Groningen in de buurt bij een plaats genaamd Slochteren. Door deze vondst kon Nederland opeens zelf ontzettend veel energie opwekken. Er werd daarom ook besloten om heel Nederland te voorzien van energie die wordt opgewekt doormiddel van Nederlands aardgas. Op de dag van vandaag zijn er nog steeds ontzettend veel huishoudens in Nederland die (voornamelijk) aardgas als energiebron gebruiken. Er wordt trouwens ook nog aardgas gewonnen in de Wadden zee.
Aardgasverbruik in Nederland
Het aardgasverbruik in Nederland is wel heel erg afhankelijk van de buitentemperatuur. In een koud jaar is het aardgasverbruik namelijk veel hoger in een jaar waarin het relatief warm is. Dit komt omdat er in Nederland het meeste gebruik wordt gemaakt van aardgas bij het verwarmen van gebouwen. En als het kouder is staat de verwarming in veel gebouwen hoger. De verwarming staat ook nog vaak een langer aan. Hierdoor is er dus meer aardgas nodig in jaren waarin de gemiddelde temperatuur lager is dan normaal.
Auto rijden op aardgas
De Nederlandse overheid is trouwens een groot voorstander van het autorijden op aardgas. Er worden dan ook een aantal speciale regelingen en accijnzen aangeboden voor mensen die op aardgas rijden. Het is namelijk schoner om op aardgas te rijden dan op diesel of benzine. In Nederland zijn er daarom veel stads en lijnbussen die op aardgas rijden.
Tot slot
We zijn alweer bij het einde van dit artikel uitgekomen. Ik hoop echter heel erg dat je wat hebt gehad aan alle informatie die in dit artikel te vinden is. Veel mensen realiseren zich namelijk niet eens wat aardgas nou eigenlijk is, en waar dit allemaal voor gebruikt wordt. Ik hoop daarom ook dat ik doormiddel dit doormiddel van dit artikel wat duidelijker heb gemaakt. Het gebruik van aardgas is namelijk zeker niet zonder gevolgen. Aardgas is misschien wel schoner dan andere fossiele brandstoffen zoals aardolie en steenkool, maar het gebruik van aardgas is nog steeds slecht voor het milieu. Het is dus ook een stuk beter om duurzame energie te gebruiken in plaats van aardgas. Het opwekken en gebruiken van duurzame energie is namelijk niet schadelijk voor het milieu. Ik wil je dan ook zeker aanraden om (zoveel mogelijk) duurzame energie te gaan gebruiken!
Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk mijn artikel met tips om energie te besparen dan ook eens!