Een woning isoleren

Wil je een woning isoleren? Lees dan snel verder!

Ben je opzoek naar informatie over hoe je het beste een woning kan isoleren? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan in het artikel dat op deze pagina is te vinden namelijk werkelijk van alles lezen over het isoleren van een woning. Ik raad je dus zeker aan om snel verder te lezen als je hier meer over wil weten!

Algemene informatie over het isoleren van een woning

Wanneer een woning wordt geïsoleerd wordt deze woning eigenlijk in feite beter afgesloten. Het doel van het isoleren van een woning is namelijk meestal om de warmte van binnenshuis vast te houden, en de kou van buitenshuis buiten te houden. Hierdoor hoeft er minder energie verbruikt te worden voor het verwarmen van deze woning. Het is dus heel erg goed voor het milieu om een gebouw goed te isoleren. Je kan trouwens ook nog eens (op de lange termijn) veel geld besparen door een woning te goed te laten isoleren. Je energierekeningen worden namelijk als het goed is lager wanneer je een woning goed isoleert.

Door de woning waarin je woont goed te isoleren verdien je trouwens ook nog eens indirect (veel) geld. Een woning die goed is geïsoleerd is namelijk meer waard dan een woning die minder goed is geïsoleerd. Als je de woning waar je in woont goed isoleert stijgt de prijs van deze woning dus. Het is over het algemeen ook makkelijker om een woning te verkopen die goed is geïsoleerd.

Je kan een woning overigens ook isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan. Het isolatiemateriaal die wordt gebruikt bij het isoleren om warmte vast te houden is hier alleen niet heel erg geschikt voor. Om een ruimte te isoleren tegen geluidsoverlast moet je dus ander isolatiemateriaal hebben. Het isoleren van een woning heeft dus vele voordelen.

Ik ga in dit artikel trouwens vooral in op het isoleren om warmte vast te houden. Er staat verder in dit artikel echter ook nog meer informatie over het isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan. Als je alleen maar hierin geïnteresseerd bent kan je dus direct door scrollen naar de kop “Isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan”.

 

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er bestaan overigens een hele hoop verschillende soorten isolatiematerialen. Hieronder kan je informatie vinden over alle verschillende soorten isolatiemateriaal die op de dag van vandaag worden gebruikt bij het isoleren van een woning. Deze verschillende soorten isolatiemateriaal hebben trouwens allemaal hun eigen sterke, én zwakke punten.

Glaswol

Glaswol is een erg populair isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Glaswol is overigens vrij brandbestendig, en kan goed tegen water. Hierdoor is glaswol eigenlijk een perfect isolatiemateriaal. Zeker omdat glaswol ook nog eens zeer makkelijk aan te brengen is. Het gebruik van glaswol heeft dus vele voordelen.

PUR (polyurethaan)

PUR is kunststof die in schuimvorm als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Dit PUR schuim wordt aangebracht op plekken die geïsoleerd moeten worden, waarna dit schuim na enkele secondes hard wordt. Hierdoor is PUR het perfecte isolatiemiddel om naden en kieren te dichten. Dit is dan ook de reden dat PUR vooral wordt gebruikt bij vloerisolaties en het isoleren van kruipruimtes. PUR is ook een isolatiemateriaal dat vrij makkelijk is aan te brengen in vergelijking met sommige andere soorten isolatiemateriaal.

 

 

Cellulose

Dit is een isolatiemateriaal dat van papier wordt gemaakt. Hierdoor is dit ook een van de aller goedkoopste isolatiematerialen die er is! Cellulose isolatiemateriaal is trouwens niet alleen goed voor het vast houden van warmte. Dit isolatiemateriaal namelijk ook erg geluiddicht. Cellulose wordt overigens vooral gebruikt bij het isoleren van vloeren, daken en muren.

 

Steenwol 

Steenwol is een isolatiemateriaal dat voornamelijk van Basalt en Diabaas en / of vulkanisch Kobalt gemaakt wordt. Basalt, Kobalt en Diabaas zijn namelijk gesteentes die zeer goed instaat om warmte vast te houden. Steenwol wordt overigens ook soms rotswol genoemd. Dit isolatiemateriaal wordt overigens onder andere vaak gebruikt om wanden, vloeren, spouwen, kruipruimtes en daken te isoleren.

Steenwol is overigens een isolatiemateriaal 100% recyclebaar is. Dit isolatiemateriaal is ook nog eens zeer brandwerend, en staat bekend om zijn lange levensduur. Steenwol is dus een zeer duurzaam isolatiemateriaal. Steenwol werkt trouwens ook nog eens heel goed als geluidsisolatie!

Folie isolatie

Er wordt ook soms gebruikt gemaakt van folie om te isoleren. Voor deze soort isolatie wordt namelijk een dun warmtereflecterend materiaal gebruikt. Folie isolatie wordt voornamelijk toegepast bij het isoleren van vloeren, daken, zolders en vloeren. Een voordeel van folie isolatie is dat dit isolatiemateriaal vrij dun is. Dit isolatiemateriaal past dus vrijwel overal tussen.

Isolatiekussens 

Isolatiekussens worden zo nu en dan gebruikt bij het isoleren van een woning. Dit is namelijk een enorm prettig isolatiemateriaal om mee te werken. Zo zijn isolatiekussen bijvoorbeeld opvouwbaar, en heel erg licht. Hierdoor is het ontzettend makkelijk om isolatiekussens aan te brengen. Isolatiekussens worden trouwens vrijwel altijd gemaakt van polyethyleen of polyester.

XPS

XPS is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van geëxtrudeerd (geperst) polystyreen. Dit is een materiaal dat ontzettend veel op piepschuim lijkt. XPS wordt ook wel eens polystyreen hardschuim genoemd. Dit isolatiemateriaal is trouwens waterafstotend, en goed bestand tegen schimmels. XPS wordt dan ook vaak gebruikt bij het isoleren van muren, daken, vloeren, kelders en spouwmuren.

Houtwol

Houtwol is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden om warmte vast te houden, en in zekere maten ook om geluid tegen te houden. Bij het produceren van houtwol worden overigens vrijwel alleen maar ecologisch verantwoorde grondstoffen gebruikt. Houtwol wordt namelijk voornamelijk van sparrenhout gemaakt.

Houtwol kan overigens bij verschillende soorten isolatie gebruikt worden. Zo wordt houtwol onder andere weleens gebruikt bij het isoleren van het dak, de vloer of muren van een gebouw.

Rotswol

Rotswol is een isolatiemateriaal dat zeer multifunctioneel is. Je kan rotswol namelijk vrijwel altijd gebruiken wanneer je iets gaat isoleren. Het maakt niet heel veel uit of dit een dak, vloer of zolder is. Het gebruik van rotswol heeft zelfs nog meer voordelen. Zo is rotswol bijvoorbeeld vuurbestendig en waterafstotend. Rotswol helpt ook nog eens bij het tegenhouden van geluid.

Rotswol wordt trouwens voor het grootste gedeelte gemaakt van vulkanisch gesteente. Hierdoor is rotswol ook nog eens volledig schimmelvrij. Er worden namelijk helemaal geen organische producten gebruikt bij het maken van rotswol.

Rotswol is dus een uitstekend isolatiemateriaal. Het is echter wel zo dat rotswol meestal wat duurder is dan andere soorten isolatiemateriaal. Rotswol is overigens niet het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal dat er is.

 

Vloerisolatie

Een goede methode om een woning te isoleren is door de vloer van de woning te isoleren. Bij het isoleren van een vloer wordt namelijk isolatiemateriaal onder de vloer aangebracht. Hierdoor kan veel warmte vast gehouden worden. Het is overigens mogelijk om zowel houten als betonnen vloeren te isoleren.

Er zijn trouwens veel verschillende soorten isolatiemateriaal dat gebruikt kan worden voor het isoleren van een vloer. Een paar voorbeelden van deze verschillende soorten materialen zijn: PUR, cellulose en isolatiefolie.

Kruipruimte isoleren

Een van de meest voorkomende manieren om een vloer te isoleren is door de kruipruimte onder de vloer te isoleren. Door dit de te doen houd je vloer namelijk langer warmte vast. Dit resulteert vervolgens meestal in een energie rekening die tenminste 10% lager is dan een energierekening van een vergelijkbare woning zonder geïsoleerde vloer. De vloer van de woning waarin je woont gaat naar alle waarschijnlijkheid ook warmer worden / aanvoelen wanneer je de kruipruimte isoleert. Hierdoor krijg je dus niet meer zo snel koude voeten!

De kruipruimte is trouwens de ruimte tussen de grond en de vloer. Dit is bij de meeste huizen zo’n 60 centimeter hoog. In de deze kruipruimte vindt je onder andere alle noodzakelijke leidingen die nodig zijn voor de gas, water en elektriciteitsvoorziening van het gebouw waar je in woont.

Er zijn overigens verschillende manieren om een kruipruimte te isoleren. Zo kan ervoor worden gekozen om het plafond van de kruipruimte (dus eigenlijk de onderkant van de vloer) te isoleren. Als hier weinig ruimte voor is kan er ook voor worden gekozen om de grond van de kruipruimte te isoleren.

De kruipruimte wordt trouwens ook wel eens de kruipkelder genoemd.

 

Zolderisolatie

Als je in een woning met een zolder woont kan je heel erg veel energie, en dus ook geld besparen wanneer je deze zolder goed isoleert. Warmte lucht stijgt namelijk normaal gesproken naar boven. Bij de zolder gaat dus veel energie verloren. Dit kan echter voorkomen worden door goede isolatie!

Er zijn overigens verschillende manieren om een zolder te isoleren. Hieronder kan je hier meer over lezen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zowel het dak en de vloer van een zolder te isoleren. Als je de zolder als woonruimte gebruikt raad ik je aan om in ieder geval het dak te isoleren. Wanneer je de zolder voornamelijk als opslagplaats gebruikt zou ik juist eerder de vloer dan het dak isoleren. Het is namelijk over het algemeen het goedkoopst om de vloer van een zolder te isoleren. Het is natuurlijk ook mogelijk om het dak én de vloer van een zolder te isoleren. Dit is juist alleen maar beter!

Zoldervloer isoleren

Je kan de vloer van een zolder eigenlijk op twee verschillende manieren isoleren. Het is namelijk mogelijk om onder de vloer van de zolder isolatiemateriaal te plaatsen. Soms is hier echter geen ruimte voor. In dat geval kan je ervoor kiezen om isolatiemateriaal bovenop de vloer te plaatsen.

Zolderdak isoleren

Voor het isoleren van een zolderdak geldt eigenlijk precies het zelfde als voor het isoleren van een normaal dak. Hieronder kan je werkelijk van alles over het isoleren van een dak lezen. Lees de informatie die hieronder staat dus ook goed door als je een zolderdak wil isoleren.

Dakisolatie

Het is ook zeer gebruikelijk om het dak van de woning waarin je woont te isoleren. Warmte gaat namelijk omhoog. Er gaat dus veel warmte verloren via het dat van een gebouw. Het dak van het gebouw waar je woont isoleren is daarom ook vaak de allerbeste manier om zo veel mogelijk energie te besparen. Ik raad je dan ook zeker aan om in ieder geval het dak te isoleren wanneer je van plan bent om een huis te isoleren. Je kan op deze manier namelijk veel warmte vasthouden.

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren. Dit komt onder andere omdat er ook verschillende soorten daken bestaan. Zo heb je bijvoorbeeld schuine daken, maar ook platte daken. Voor allebei deze soort daken is een andere aanpak nodig op om ze goed te isoleren. Het is overigens over het algemeen wat moeilijker om platte daken te isoleren.

Een schuin dak isoleren

Een schuin dak kan trouwens zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden. Er zijn dus eigenlijk twee mogelijkheden om een schuin dak te isoleren. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zowel de binnen én de buitenkant van een schuin dak te isoleren. Door dit te doen wordt het dak al helemaal goed geïsoleerd.

Voor het isoleren van een schuin dak kunnen overigens ook een hele hoop verschillende soorten isolatiemateriaal gebruikt worden. Ga dus na welk isolatiemateriaal het beste is in jouw situatie!

Een plat dak isoleren

Wanneer je een plat dak hebt zijn er ook een aantal verschillende manieren om dit te isoleren. Eén van deze manieren is door isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak aan te brengen. Deze manier van het isoleren van een plat dak wordt ook wel de koud-dakconstructie genoemd.

Het is echter ook mogelijk om de buitenkant van een dak te isoleren. Het isoleren van de buitenkant van een plat dak wordt trouwens ook wel de warme-dakconstructie genoemd.

Als je een plat dak waar je vaak op loopt (zoals een dakterras) van de buitenkant wil isoleren raad ik je overigens aan om hier een laag grind of tegels over het isolatiemateriaal neer te leggen. Hierdoor wordt het isolatiemateriaal namelijk beschermt, en raakt het minder snel beschadigd.

Het is overigens iets gebruikelijker om een plat dak van de buitenkant in plaats van de binnenkant te isoleren. Bij het isoleren van de binnenkant van een plat dak zijn namelijk iets meer risico’s met zich mee, en is wat minder betrouwbaar dan het isoleren van de buitenkant van het dak.

 

Muurisolatie

Je kan ook ontzettend veel energie besparen door de muren van de woning waarin je woont te isoleren. Via de muren van een woning kan namelijk veel warmte ontsnappen. Dit is zeker het geval wanneer je in een losstaand huis woont. Alle muren staan dan namelijk direct in contact met de buiten lucht.

Er zijn trouwens veel verschillende manieren om muren te isoleren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de muren van een woning van binnen en / of van buiten te isoleren. Hieronder kan je meer over deze verschillende manieren om een muur te isoleren lezen.

De binnenkant van een muur isoleren

Het is vrij lastig om een muur van binnen te isoleren. Het isoleren van een muur aan de binnenkant neemt trouwens ook woonruimte in. Zo kan het isolatiemateriaal  muur tot wel 10 centimeter dikker maken. Hierdoor verminderd dus het totale oppervlakte van de woning waarin de isolatie geplaatst wordt een beetje. Dit zijn dan ook de voornaamste redenen dat deze manier van het isoleren van een muur niet heel erg populair is.

Door een muur van binnen te isoleren kan je overigens wel nog heel erg veel energie, en dus geld besparen. Als je dus bijvoorbeeld in een woning woont die niet is voorzien van een spouwmuur is het isoleren van de binnenkant van een muur een goed alternatief. Het is trouwens ook prettig dat het isoleren van een muur van binnen uit onder elke weersomstandigheden uitgevoerd kan worden. Dit hele proces wordt namelijk binnenshuis uitgevoerd. Bij het isoleren van de buitenkant van een muur is dit niet het geval. Het is dan ook niet mogelijk om de buitenkant van een muur te isoleren wanneer het regent of vriest.

Een muur van de buitenkant isoleren. 

Het is ook mogelijk om een muur van de buitenkant te isoleren. Dit wordt ook wel gevelisolatie genoemd. Gevelisolatie is echter (naar mijn mening) niet de allerbeste optie om de muren van de woning waarin je woont te isoleren. Er zijn namelijk een aantal nadelen aan gevelisolatie verbonden. Zo is het bijvoorbeeld vrij duur om de gevel van een gebouw te laten isoleren. Het is ook niet mogelijk om een gevelisolatie uit te voeren wanneer het buiten vriest of regent. Daarom kan je een gevelisolatie eigenlijk alleen maar uitvoeren in de zomermaanden.

Als je in een heel erg nieuw huis woont is het trouwens waarschijnlijk niet nodig om de gevel hiervan te laten isoleren. Er wordt namelijk sinds iets van 1990 erg gelet op het isoleren van gevel van een woning bij de bouw hiervan. Je hebt overigens ook vrijwel altijd een vergunning nodig als je de gevel van de woning waarin je woont wil isoleren. Zeker wanneer je in een huis woont met een historische / culturele waarde! Ga dus altijd even langs de gemeente wanneer je een gevelisolatie wil uitvoeren.

Spouwmuur isoleren 

Het isoleren van de spouwmuur is waarschijnlijk de aller populairste optie op het gebied van het isoleren van de muren van een woning. Dit komt onder andere omdat dit de goedkoopste manier is om muren te isoleren. Het rendement van deze isolatiemethode is overigens ook nog eens zeer hoog.

Een spouwmuur is trouwens de ruimte die tussen de binnen en de buiten muur zit bij sommige woningen. Deze ruimte wordt hier express maakt zodat vocht zoveel mogelijk buiten blijft.

Het is alleen niet altijd mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Niet elke woning is namelijk voorzien van een spouwmuur. Er zijn echter wel veel woningen die een spouw hebben. In Nederland wordt namelijk al sinds ongeveer 1700 gebruik gemaakt van een spouw. Het is wel zo dat er sinds de 20ste eeuw pas echt consequent gebruikt wordt gemaakt van deze manier van bouwen. Zeker vanaf 1960. In dit jaar werd het namelijk verplicht om met een spouw te bouwen omdat het in 1959 ontzettend nat en vochtig was in Nederland. Vrijwel elke woning die na 1960 is gebouwd heeft dus een spouw.

 

Dubbel glas

Wanneer je dubbel glas neemt kan je (op de lange termijn) ontzettend veel geld en energie besparen. Door alle ramen in een gebouw te voorzien van dubbel glas wordt namelijk veel energie vast gehouden. Hierdoor blijven de stookkosten dus lager. Het gebruik van dubbel glas heeft echter nog meer voordelen. Dubbel glas houdt namelijk ook geluid tegen. Dubbel glas heeft zelfs ook nog een inbraakwerende werking. Het is namelijk een stuk moeilijker om dubbel glas in te slaan in vergelijking met enkel glas. Een ander prettig voordeel van dubbel glas is dat het niet zo heel moeilijk is om dubbel glas te plaatsen. Het is dus vrij simpel om een gebouw te isoleren doormiddel van dubbel glas. Het nemen van dubbel glas heeft dus ontzettend veel voordelen!

Dubbel glas wordt trouwens ook wel eens isolatieglas genoemd.

Verschillende soorten isolatieglas 

Er bestaan tegenwoordig ook verschillende soorten dubbel glas. Ik heb hieronder daarom even wat meer informatie verzameld over alle verschillende soorten dubbel glas zodat je deze goed met elkaar kan vergelijken, en je een keuze kan maken tussen deze verschillende soorten isolatieglas.

Standaard dubbel glas 

Toen het principe van dubbel glas ontstond in 1995 werd dit op grote schaal toe gepast bij het bouwen van nieuwe gebouwen. In vrijwel elk gebouw dat na 1995 is gebouwd zit dus standaard dubbel glas. Er zijn tegenwoordig echter ook betere soorten dubbelglas op de markt. Normaal dubbel glas isoleert namelijk niet veel beter dan enkel glas.

HR 

Een tijdje nadat dubbel glas werd toegepast werd er ook HR dubbelglas gemaakt. HR glas heeft een hogere isolatiewaarde dan normaal dubbelglas. Wanneer je dus HR glas plaats in plaats van normaal glas kan je nog meer energie besparen.

HR++

Er bestaat ook nog eens HR++ glas. Dit glas isoleert nog beter dan standaard dubbel glas en HR glas. HR++ glas is trouwens op dit moment de meest gekozen glassoort voor het isoleren van een woning. Dit komt omdat HR++ glas ontzettend veel energie bespaart, en dit glas is ook nog eens vrij betaalbaar voor de meeste mensen.

HR+++

Als je vindt dat standaard glas, HR glas en HR++ glas niet genoeg isoleren kan je ook nog ervoor kiezen om HR+++ glas te plaatsen in de ramen van het gebouw dat je wil isoleren. Op dit moment is HR+++ glas namelijk de beste isolatie voor ramen die op de markt is. HR+++ glas is namelijk een drie dubbele glasplaat. Wanneer je HR+++ glas plaats in een woning ontsnapt er dus bijna geen warmte meer via de ramen.

HR+++ glas is alleen jammer genoeg wel best prijzig. Er zijn daarom dan ook niet heel erg veel mensen die ervoor kiezen om HR+++ glas te laten plaatsen.

Isolatieglas aanbrengen

Als je de woning waarin je woont wil voorzien van isolatieglas heb je eigenlijk twee opties. Je kan er namelijk voor kiezen om zelf isolatieglas te plaatsen, óf je kan er voor kiezen om dit door een expert te laten doen. Als je nog helemaal geen ervaring hebt met het vervangen van glas raad ik je echter aan om dit altijd door een expert te laten doen. Het is namelijk vrij lastig om zelf isolatiemateriaal aan te brengen.

Wanneer je het isolatieglas door een expert laat plaatsen weet je ook zeker dat dit direct op een volledig correcte manier gebeurd. Je hoeft je dan dus helemaal geen zorgen meer te maken over het isolatieglas, en je kan dus direct beginnen met het profiteren van dit isolatieglas. Isolatieglas werkt namelijk alleen maar wanneer dit goed wordt geplaatst.

 

Subsidies voor isoleren van een woning

De overheid wil graag dat zoveel mogelijk gebouwen goed geïsoleerd worden. Hierdoor wordt onnodig energieverbruik namelijk verminderd. Om het isoleren van een gebouw te stimuleren worden daarom een aantal subsidies aangeboden voor het isoleren van een gebouw. Hierdoor wordt het namelijk aantrekkelijker om een gebouw te isoleren omdat de kosten hiervan lager blijven voor de consument door deze subsidies.

Er worden dus door de overheid zowel landelijke als lokale subsidies aangeboden die te maken hebben met het isoleren van een woning. Ik wil je daarom aanraden om even langs de gemeente te gaan als je van plan bent om de woning waarin je woont te isoleren. Bij de gemeente kan je namelijk als het goed is allerlei recente informatie krijgen over subsidies die voor jouw situatie toepasselijk zijn.

 

Isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan

Het kan ook heel goed dat je de woning waarin je woont wil isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan. Alle isolatiematerialen die gebruikt worden om warmte vast te houden helpen hier ook wel in zekere mate aan bij, maar als je een ruimte écht geluiddicht wil maken moet je hier wel speciaal geluidisolatie materiaal voor aanbrengen. Je kan in dit artikel daarom ook allemaal informatie over geluidsisolatie lezen!

Isolatiemateriaal dat speciaal is gemaakt voor het tegenhouden van geluid houdt trouwens over het algemeen nauwelijks of geen warmte vast. Als je de woning waarin je woont dus ook energiezuiniger wil maken moet je ook nog ander isolatiemateriaal aanbrengen.

Een woning geluiddicht maken is vrij lastig. Het is echter zeker wel mogelijk. Je moet alleen weten hoe je een woning het beste tegen geluid kan isolerenIk ga daarom proberen om dit zo goed mogelijk uit te leggen.

Voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van geluidsisolatie moet je nadenken tegen wat voor soort geluid je deze ruimte geluiddicht wil maken. Is dit bijvoorbeeld voor geluid van buitenaf, of juist van geluid dat van binnenuit komt? Dit heeft namelijk veel invloed op de manier waarop je een ruimte het beste geluiddicht kan maken. Denk hier dus eerst even goed over na!

Woning isoleren voor geluid van binnenuit

Met geluid van binnenuit wordt al het geluid bedoelt dat ontstaat in de woning die je wil isoleren. Een paar voorbeelden hiervan zijn gepraat, spelende kinderen, een televisie die aan staat en voetstappen. Om geluid van binnenuit te isoleren kan er isolatiemateriaal worden aangebracht op het plafond, de vloer en de muren van de ruimte die je wil isoleren.

Voor het isoleren van geluid dat van binnenuit komt wordt trouwens heel vaak noppenschuim gebruikt. Dit is namelijk waarschijnlijk het beste materiaal dat op dit moment bestaat voor het geluiddicht maken van een ruimte. Noppenschuim wordt zelfs in professionele muziekstudio’s gebruikt!

Noppenschuim is alleen helaas wel vrij duur. Dit is daarom toch waarschijnlijk niet het allerbeste isolatiemateriaal voor het isoleren van woonruimte, tenzij je natuurlijk in een woning wil wonen die net zo geluiddicht is als een professionele muziekstudio, en je veel geld te besteden hebt.

Er zijn namelijk ook hele goede alternatieven voor noppenschuim. Zo kan je bijvoorbeeld ook gipsplaten tegen de muren plaatsen. Hierdoor worden de muren namelijk dikker, waardoor er meer geluid tegen wordt gehouden. Dikkere muren zijn namelijk beter bestendig tegen geluidsgolven. Het nadeel hiervan is wel dat je beschikbare woonruimte iets kleiner wordt omdat de muren meer ruimte in beslag nemen.

Woning isoleren voor geluid van buitenaf

Wanneer je een woning wil isoleren tegen geluid van buitenaf probeer je een woning te isoleren tegen al het geluid dat buiten ontstaat. Een paar voorbeelden van dit soort geluiden zijn vliegtuigen, auto’s, motoren, luidruchtige mensen op straat en treinen.

De beste manier om een woning te isoleren tegen geluid van buitenaf is door de muren van de woning waarin je woont dikker te maken. Hierdoor kan het geluid namelijk moeilijker doordringen tot binnen in de woning. Een goede manier om de woning waarin je woont geluiddicht te maken is daarom om de spouwmuur van deze woning te voorzien van isolatiemateriaal dat geluid tegen houdt.

Het is ook aan te raden om het dak / het plafond van de woning waarin je woont te voorzien van isolatiemateriaal dat geluid tegen houdt. Hier kan namelijk bijvoorbeeld isolatiewol worden aangebracht dat een geluidswerende functie heeft.

Het helpt ook om dubbel glas te nemen als je geluid van buiten wil tegenhouden. Dubbel glas houdt trouwens ook nog eens warmte vast.

Geluidslekken tegen gaan 

Als je een woning zo goed mogelijk tegen geluid probeert te isoleren moet je ervoor zorgen dat er geen geluidslekken zijn. Er kan namelijk nog steeds veel geluid binnen komen en naar buiten gaan door eventuele geluidslekken, zelfs wanneer je denkt dat de gehele woning goed geïsoleerd is. Zorg er dus voor dat de gehele woning goed is geïsoleerd, en verhelp alle eventuele geluidslekken! Alleen op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat alle geluidsgolven worden tegen gehouden.

Hieronder kan je een aantal voorbeelden vinden van plekken waar vaak geluidslekken voorkomen.

  • Muren die slecht gevoegd zijn waardoor er (een beetje) ruimte tussen zit.
  • Naden en kieren bij (buiten)deuren.
  • Bij de overgang van de muren naar het plafond, en de overgang van de muren naar de vloer.
  • De ramen / kozijnen. Wanneer deze niet goed zijn afgekit kunnen hier ook geluidslekken ontstaan.

Check dus even de bovenstaande plekken in het huis dat je geluiddicht probeert te maken. Het is namelijk goed mogelijk dat er via deze plekken nog veel geluidstrillingen naar binnen en naar buiten gaan, zelfs wanneer er verder in het gehele huis isolatiemateriaal is aangebracht.

Er zijn overigens verschillende manieren om een geluidslek te dichten. Het is eigenlijk echter voornamelijk heel erg belangrijk dat de geluidslekken luchtdicht worden gemaakt. Als dit is gebeurd kunnen hier namelijk ook geen geluidstrillingen meer langs komen.

Tot slot

Ik hoop heel erg dat je wat hebt gehad aan alle informatie die in dit artikel te vinden is. Als je deze informatie namelijk zorgvuldig doorleest kan je alles te weten komen over het isoleren van een woning. Dit is erg handig, want je kan erg veel energie en geld besparen door een woning goed te isoleren! Ik hoop daarom ook heel erg dat ik je door dit artikel heb aangespoord om de woning waarin je woont te voorzien van isolatiemateriaal. Dit kan je op de lange termijn namelijk ontzettend veel opleveren, en je helpt ook nog eens mee aan het verbeteren van het wereldwijde klimaatprobleem!

Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over een warmtepomp te lezen! Als je namelijk een geïsoleerd huis  én een warmtepomp hebt kan je al helemaal veel energie besparen.

 

 

Woning isoleren afbeelding

Op deze afbeelding kan je een voorbeeld van een geïsoleerde muur zien.