Warmtepomp

By | juni 25, 2017

Informatie over een warmtepomp

Ben je opzoek naar informatie over een warmtepomp? Dan ben je hier precies op de goede plek! In het artikel dat op deze pagina te vinden is staat je namelijk alles wat je over een warmtepomp moet weten. Lees dus snel verder als je meer over warmtepompen wil weten!

Wat is een warmtepomp eigenlijk precies?

Door te investeren in een warmtepomp kan je een woning op een duurzame manier verwarmen. Veel mensen weten echter niet precies wat een warmtepomp is. Ik wil dit daarom nu eerst zo goed mogelijk uit proberen te leggen.

Een warmtepomp is eigenlijk een milieuvriendelijk alternatief voor een cv-ketel. Een warmtepomp voorziet je woning namelijk op een duurzame manier van warm water dat je bijvoorbeeld kan gebruiken bij het douchen en het koken. Bij het gebruik van een warmtepomp komen namelijk geen schadelijke stoffen (zoals CO2) vrij. Door een warmtepomp aan te schaffen kan je dus een positieve bijdrage leveren aan het verbeteren van het milieu. Een warmtepomp kan trouwens ook gewoon gebruikt worden om de centrale verwarming in een woning te regelen. Het is dus ook mogelijk om een heel huis volledig van binnen te verwarmen doormiddel van een warmtepomp!

Een warmtepomp is trouwens niet alleen goed voor het milieu. Door een warmtepomp te nemen kan je namelijk ook ongeveer 50% besparen op je energierekening in vergelijking met een traditioneel verwarmingssysteem. Door te investeren in een warmtepomp kan je dus op de lange termijn veel geld besparen!

Warmtepompen zijn trouwens ook zeer betrouwbaar. De meeste warmtepompen gaan namelijk ongeveer 20 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. Als je een warmtepomp aanschaft heb je hier dus (over het algemeen) ontzettend veel profijt van!

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Een warmtepomp werkt vrij gecompliceerd. Ik ga toch proberen om zo goed mogelijk uit te leggen hoe een warmtepomp werkt. Er zijn trouwens wel een aantal verschillende soorten warmtepompen, en de manier waarop deze werken kan een klein beetje van elkaar afwijken. De meeste warmtepompen werken in principe echter vrijwel hetzelfde.

Een warmtepomp neemt de warmte op van de omgeving zoals bijvoorbeeld de buitenlucht, de warmte wordt vervolgens binnen de warmtepomp verwarmt naar de gewenste temperatuur. Wanneer deze lucht op de gewenste temperatuur is wordt dit binnenshuis afgegeven, waardoor de temperatuur binnenshuis stijgt. Sommige warmtepompen gebruiken de warme lucht trouwens om het water van de centrale verwarming verwarmen, waardoor te temperatuur binnenshuis stijgt.

De lucht wordt in de warmtepomp trouwens verwarmt door een compressor. Hierbij wordt ook koudemiddel gebruikt. Dit is een vloeistof met een heel erg laag kookpunt.

Het is trouwens ook mogelijk om de meeste warmtepompen te gebruiken als airco. Wanneer je dit doet werkt de warmtepomp eigenlijk omgekeerd. Er wordt dan namelijk warme lucht van binnenshuis opgenomen die vervolgens wordt afgegeven aan de buitenlucht.

Ik heb hieronder ook nog even een video geplaatst waarin wordt uitgelegd wat warmtepompen nou eigenlijk zijn en hoe deze werken. Je kan deze video dus ook nog even bekijken als je dat zou willen. Door deze video te bekijken krijg je namelijk ook visueel een beeld over hoe een warmtepomp nou precies werkt. Bekijk deze video dus ook even als je nog niet helemaal begrijpt hoe een warmtepomp nou eigenlijk werkt!

 

 

 

Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan een aantal verschillende soorten warmtepompen. Een paar voorbeelden hiervan zijn de hybride warmtepomp en de volledige elektrische warmtepomp. Er zijn echter nog veel meer verschillende soorten warmtepompen. Hieronder kan je meer informatie over alle verschillende soorten warmtepompen vinden.

De voornaamste verschillen tussen de verschillende soorten warmtepompen zit hem trouwens in de manier waarop de buitenlucht wordt opgewarmd.

 

De volledig elektrische warmtepomp

Een volledig elektrische warmtepomp is instaat om een volledige woning van warmte te voorzien. Zo zorgt een volledig elektrische warmtepomp voor het verwarmen van al het warme water dat je nodig hebt, en het verwarmen / afkoelen van je woning. Een volledig elektrische warmtepomp is dus instaat om een traditionele cv-ketel volledig te vervangen.

 

De hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp wordt in eerste instantie niet gebruikt om alles binnen een woning te verwarmen. Een hybride warmtepomp werkt namelijk altijd samen met een hr-ketel op gas. Het voornaamste verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledige elektrische warmtepomp is dat een hybride warmtepomp alleen energie levert om te iets te verwarmen wanneer dit écht nodig is. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je erg veel energie verbruikt omdat de buitentemperatuur erg laag ligt.

Een hybride warmtepomp kan dus niet alleenstaand gebruikt worden om een woning op te warmen. Hybride warmtepompen zijn daarom wel een stuk goedkoper dan volledige elektrische warmtepompen. Door een hybride warmtepomp aan te schaffen kan je echter nog steeds jaarlijks wel een substantieel bedrag besparen. Wanneer je een warmtepomp hebt kan je namelijk ieder jaar ongeveer 300 euro op je energierekening besparen.

 

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp kan niet bij elk gebouw geplaatst worden. Een grond-water warmtepomp maakt namelijk gebruik van de warmte die ondergronds aanwezig is. Het is daarom alleen maar mogelijk om een grond-water warmtepomp ergens te plaatsen waar een grote tuin of open ruimte naast ligt. In deze ruimte moet namelijk diep geboord kunnen worden zodat er een netwerk van buizen geplaatst kan worden die in staat zijn om de warmte van de kern van de aarde op te vangen. Hierbij kan er een keuzen gemaakt worden tussen een verticaal buizen netwerk en een horizontaal buizen netwerk.

Omdat er zulke diepe grondboringen nodig zijn voor het aanleggen van een grond-water warmtepomp liggen de investeringskosten hiervan trouwens wel een stuk hoger dan het aanleggen van andere soorten warmtepompen.

 

Lucht-lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp is een warmtepomp die ontzettend stil werkt. Dit is enorm prettig, want sommige warmtepompen maken aardig wat geluid. De lucht-lucht warmtepomp is ook een warmtepomp die goed bij elk interieur past. Er zijn dan ook verschillende opties voor het integreren van een lucht-lucht warmtepomp in een woning. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de warme lucht uit de muur, de vloer of het plafond te laten komen.

Lucht-lucht warmtepompen kunnen trouwens ook als airconditioning systeem gebruikt worden.

 

Water-water warmtepomp 

Er bestaan ook water-water warmtepompen. Deze warmtepompen onttrekken warmte uit grondwater. De temperatuur van grondwater blijft namelijk vrijwel altijd constant. Hierdoor heb je het hele jaar lang een energiebron die constant warmte levert. Om dit grondwater te bereiken moet trouwens, net zoals voor de grond-water warmtepomp een diep gat in de grond gegraven worden. Je hebt hier ook een diepte pomp voor nodig die het grondwater uit de grond naar boven kan pompen.

Mede hierdoor is de aanschafprijs van een water-water warmtepomp vrij hoog. Een water-water warmtepomp is echter wel de soort warmtepomp met het aller hoogste rendement van alle warmtepompen die op de dag van vandaag op de markt zijn. Het is dus misschien wel de grootste investering op het gebied van warmtepompen, maar op de lange termijn ook de aller voordeligste.

 

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp is waarschijnlijk de warmtepomp die het meeste voorkomt. Dit komt onder andere omdat deze warmtepomp vrij makkelijk is om te installeren. Er hoeven voor deze warmtepomp bijvoorbeeld geen diepe gaten in de grond geboord worden.

Een lucht-water warmtepomp neemt namelijk warmte af van de buitenlucht. Deze warmte wordt door de lucht-water warmtepomp vervolgens gebruikt om water op te warmen dat gebruikt kan worden voor de centrale verwarming, of wanneer er ergens anders binnenshuis warm water nodig is. Je kan een lucht-water warmtepomp trouwens ook gebruiken voor vloerverwarming.

De lucht-water warmtepomp is dus een uitstekende en betrouwbare warmtepomp, die voor veel handige doeleinden gebruikt kan worden!

Vergunningen

Voordat je een warmtepomp neemt moet je altijd eerst even uitzoeken of je hier een vergunning voor nodig hebt. In Nederland is het namelijk niet toegestaan om zomaar iets aan een woning te veranderen. In sommige gevallen heb je dus een vergunning nodig voordat je een warmtepomp mag plaatsen. Onderzoek dus even altijd van te voren of je een vergunning nodig hebt. Dit kan je bijvoorbeeld bij de gemeente doen.

Er bestaan ook een aantal websites van de overheid waarop meer informatie is te vinden over waar je allemaal precies een vergunning voor nodig hebt in Nederland.

Zelf een warmtepomp installeren

Het is uiteraard mogelijk om zelf een warmtepomp te installeren. Dit is echter niet super simpel. Ik raad je daarom aan om alleen maar zelf een warmtepomp te installeren wanneer je al vaker doe het zelf projecten succesvol hebt afgerond. Het is namelijk wel mogelijk om zelf een warmtepomp te installeren, maar je moet hier wel een beetje handig voor zijn. Als je dus twee linkerhanden hebt raad ik je aan om iemand anders in te schakelen die de warmtepomp voor jou kan installeren.

 

Wat voor gereedschap heb je allemaal nodig als je zelf een warmtepomp wil installeren?

Als je zelf een warmtepomp wil gaan installeren heb je uiteraard bepaalde gereedschappen nodig. Ik heb daarom hieronder even een overzicht gemaakt van deze gereedschappen zodat je overzichtelijk kan zien wat je allemaal voor gereedschap nodig zou kunnen hebben wanneer zelf een warmtepomp wil installeren.

  • Een waterpas. Het is ontzettend handig om een waterpas bij de hand te hebben wanneer je zelf een warmtepomp gaat installeren. Door een waterpas te gebruiken kan je er namelijk voor zorgen dat alles recht ligt.
  • Het is ook altijd handig om een aantal verschillende soorten schroevendraaiers te hebben wanneer je zelf een warmtepomp wil gaan installeren.
  • Wanneer je zelf een warmtepomp gaat installeren is het ook altijd handig om een rolmaat te hebben. Met een rolmaat kan je namelijk alles gemakkelijk opmeten. Zo weet je dus precies hoeveel ruimte er beschikbaar is.
  • Een boor. Het is ook altijd handig om een boor te hebben wanneer je een warmtepomp gaat installeren. Met een boor kan je alles namelijk eenvoudig vast maken.
  • Een hamer komt ook vrijwel altijd van pas wanneer je zelfstandig een warmtepomp wil gaan installeren.

 

Als je niet 100% zeker weet om je zelf instaat bent om een warmtepomp te installeren raad ik je aan om dit door een expert te laten doen. Het is namelijk wel erg belangrijk dat een warmtepomp correct wordt geïnstalleerd. Alleen op deze manier kan je namelijk optimaal genieten van de warmtepomp.

Het is trouwens ook zo dat je vaak een garantie krijgt wanneer je een erkend bedrijf een warmtepomp laat installeren. Op deze manier weet je dus vrijwel zeker dat de warmtepomp correct wordt geïnstalleerd.

Een warmtepomp onderhouden

Het is ontzettend belangrijk dat een warmtepomp goed wordt onderhouden. Hierdoor blijft de warmtepomp namelijk goed functioneren, en de levensduur van de warmtepomp wordt verlengd.

Het onderhoud van een warmtepomp valt trouwens (over het algemeen) heel erg mee. Je hoeft een warmtepomp namelijk eigenlijk maar 1 keer per jaar laten controleren door een expert. De meeste installatiebedrijven die warmtepompen installeren bieden trouwens zelfs onderhoudscontracten aan. Je betaalt dan jaarlijks een vast bedrag en vervolgens komt er ieder jaar iemand langs om de warmtepomp te controleren en in dien nodig te repareren.

Verder raad ik je aan om tenminste 4 keer per jaar de warmtepomp eens goed schoon te maken. Hierdoor voorkom je namelijk bijvoorbeeld dat er zich overmatig veel stof verzameld in en rondom de warmtepomp. Door dit te doen voorkom je dus eventuele complicaties die te maken kunnen hebben met overtollig stofvorming in en rondom een warmtepomp.

Ik zou ook zo nu en dan even alle leidingen controleren die naar de warmtepomp leiden, en deze even te inspecteren op lekkage. Controleer ook soms of alle knoppen en meters die op te warmtepomp zitten het nog doen.

Wanneer een warmtepomp niet naar behoren functioneert moet er natuurlijk altijd een expert langs komen. Een expert kan namelijk vaak ter plekken uitvinden wat het probleem van de warmtepomp is, en kan vervolgens dit probleem ook nog vaak direct verhelpen. Hierdoor werkt je warmtepomp dan dus als het goed is weer direct goed.

 

Subsidies voor warmtepompen

Er worden een aantal subsidies aangeboden voor het aanschaffen van een warmtepomp. Dit is mooi, want hierdoor blijft de aanschafprijs van warmtepompen lager. Er zijn echter wel een aantal voorwaardes verbonden aan het krijgen van een subsidie voor een warmtepomp. Op www.rvo.nl kan je hier meer over lezen. Je kan natuurlijk ook altijd even langs de gemeente gaan voor meer informatie over subsidies die te maken hebben met warmtepompen. Ik raad je zeker aan om dit te doen. Wanneer je een subsidie kan krijgen voor het nemen van een warmtepomp kan je namelijk veel geld besparen!

 

Woning isoleren in combinatie met een warmtepomp

Een warmtepomp komt het beste tot zijn recht in een woning die goed is geïsoleerd. Een goed geïsoleerde woning laat namelijk minder kou naar binnen, en houdt de warmte juist vast. Hierdoor hoeft een warmtepomp minder hard te werken waardoor er nog meer energie wordt bespaard.

Het is dus zeker verstandig om je woning (extra goed) te isoleren wanneer je van plan bent om een warmtepomp aan te schaffen. Er zijn overigens een hele hoop verschillende manieren om een gebouw te isoleren. Zo kan je bijvoorbeeld dubbel glas in een woning plaatsen om deze beter te isoleren. Je kan er ook voor kiezen om de vloer, de wanden en / of het plafond van de woning waarin je woont te isoleren.

Het helpt ook al een hele hoop wanneer je alle kieren in je woning dicht maakt. Via deze kieren kan namelijk veel warmte naar buiten ontsnappen.

Als je meer wil weten over het isoleren van een woning raad ik je aan om het artikel dat ik hierover heb geschreven te lezen!

Tot slot

We zijn inmiddels al bij het einde van dit artikel terecht gekomen. Ik hoop heel erg dat je door alle informatie die in dit artikel staat iets wijzer bent geworden over het onderwerp warmtepompen. Het aanschaffen van een warmtepomp is namelijk misschien wel de aller duurzaamste manier om een woning te verwarmen op dit moment. Daarom hoop ik ook dat ik je doormiddel van dit artikel heb kunnen overtuigen om een warmtepomp te nemen.

Het is namelijk erg belangrijker dat er in de toekomst duurzamer geleefd gaat worden. Als dit niet gebeurd gaat het klimaat probleem op de aarde namelijk alleen nog maar erger worden.

Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over tips om energie te besparen te lezen! In dit artikel staat namelijk allerlei informatie over hoe je energie kan besparen. Dit is denk ik voor iedereen nuttige informatie, omdat je door energie te besparen bijdraagt aan een schoner milieu, en je ook nog eens flink wat geld kan besparen!

 

 

Afbeelding voor warmtepomp artikel