Zonneboiler

By | juli 16, 2017

Wil je meer weten over een zonneboiler? Lees dan snel verder!

Ben je opzoek naar informatie over een zonneboiler? Zoek dan niet verder! In dit artikel staat namelijk werkelijk alles wat je over zonneboilers moet weten. Lees dus snel verder als je meer over zonneboilers wil weten!

Algemene informatie over zonneboilers

Een zonneboiler is een instrument dat water verwarmt doormiddel van zonne-energie. Je kan zonneboilers daarom ook wel vergelijken met zonnepanelen. Het grootste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is overigens dat zonnepanelen een gebouw van elektriciteit voorzien, terwijl zonneboilers een gebouw van warm water voorzien. Een zonneboiler verwarmt dus al het warme water wat je bijvoorbeeld gebruikt wanneer je een warme douche neemt.

Het water van de meeste gebouwen wordt trouwens verwarmt met aardgas. Hierbij komen veel schadelijke stoffen zoals CO2 bij vrij. Een zonneboiler heeft echter (meestal) helemaal geen CO2 uitstoot. Een zonneboiler maakt namelijk gebruik van de zon om water op te warmen. Water verwarmen met een zonneboilers is dus zeer duurzaam. Er komen bij dit proces namelijk helemaal geen schadelijke stoffen vrij, en de zon is ook nog eens een oneindige energiebron.

Door een zonneboiler aan te schaffen help je dus mee aan het oplossen van het klimaat probleem. Een zonneboiler is namelijk een zeer duurzame manier om water op te warmen! Je kan ook nog eens (op lange termijn) veel geld besparen wanneer je een zonneboiler neemt. Wanneer je een zonneboiler aanschaft word de hoogte je energierekeningen namelijk (aanzienlijk) lager. Een zonneboiler is dus niet alleen maar goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor je eigen financiën.

Ik wil je daarom ook zeker aanraden om te overwegen om een zonneboiler te nemen!

 

Hoe werken zonneboilers precies?

Een zonneboiler werkt eigenlijk vrij simpel. Een zonneboiler is namelijk instaat om de warmte van de zon op te vangen, en deze warmte te gebruiken voor het verwarmen van water. Zonneboilers worden trouwens vrijwel altijd op het dak van een gebouw gezet omdat een zonneboiler hier het beste de energie van de zon kan opvangen.

De warmte van de zon wordt door een zonneboiler trouwens opgevangen doormiddel van een collector. Via deze collector komt koud water in aanraking met de warmte van de zon. Hierdoor wordt dit water opgewarmd. Wanneer het water eenmaal op de gewenste temperatuur is dit water klaar voor gebruik. Het water wordt dan trouwens met een pomp naar de gewenste locatie gepompt.

In de video die hieronder te vinden wordt nog eens gedetailleerd uitgelegd hoe een zonneboiler nou eigenlijk werkt. Je kan deze video dus even bekijken als je toch nog niet helemaal begrijpt hoe een zonneboiler werkt.

 

 

Subsidies

De Nederlandse overheid is over het algemeen een groot voorstander van duurzaamheid. Om duurzaamheid te stimuleren biedt de overheid daarom ook sommige subsidies aan, waardoor het aantrekkelijker wordt om duurzamer te gaan wonen. Er worden daarom dus ook subsidies aangeboden voor het aanschaffen van een zonneboiler. Een zonneboiler is namelijk ontzettend duurzaam. De overheid wil moedigt het nemen van een zonneboiler daarom ook aan.

Daarom worden er vanuit de landelijke overheid subsidies aangeboden waardoor het voordeliger wordt om een zonneboiler aan te schaffen. Er zijn trouwens ook nog een aantal gemeentes die lokale gemeentes die subsidies aanbieden voor het aanschaffen van een zonneboiler. Hierdoor wordt het nog rendabeler om een zonneboiler te nemen in plaats van een normale CV-ketel.

Wil je meer informatie over voor wat voor soort subsidies je allemaal in aanmerking komt? Neem dan snel een kijkje op www.energiesubsidiewijzer.nl! Op deze website kan je namelijk meer informatie vinden over alle subsidies die worden aangeboden voor het aanschaffen van een zonneboiler.

Een zonneboiler onderhouden

Om ervoor te zorgen dat een zonneboiler lang mee gaat, en naar behoren functioneert is het noodzakelijk om een zonneboiler eens in de zoveel tijd te onderhouden. Er zijn niet echt richtlijnen over hoe vaak je een zonneboiler moet onderhouden. Ik raad echter aan om een zonneboiler ten minste één keer per 8 – 12 maanden na te kijken voor eventuele problemen. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je zonneboiler naar behoren werkt. Door een zonneboiler regelmatig te controleren kan je ook veel eventuele complicaties voorkomen.

Het is trouwens sowieso aan te raden om een zonneboiler eens in de 5 jaar een opknapbeurt te geven. Zo’n opknapbeurt kost over het algemeen rond de 50 euro.

Wanneer de zonneboiler niet naar behoren functioneert is het overigens zaak om deze zo snel mogelijk te laten nakijken. Het is namelijk ontzettend zonde om niet het volle rendement uit een zonneboiler te halen. Dit kost je namelijk in feite gewoon geld. Zorg dus dat er zo snel mogelijk een expert langs komt wanneer je vermoedt dat de desbetreffende zonneboiler niet helemaal naar behoren werkt.

Een zonneboiler gaat overigens over het algemeen tussen de 15 en 25 jaar mee.

Verschillende soorten zonneboilers

Er bestaan een aantal verschillende soorten zonneboilers. Er zijn ook een aantal verschillende producenten van zonneboilers. Op het gebied van zonneboilers is dus veel mogelijk, en er zijn veel verschillende opties.

Het kan daarom best moeilijk zijn om de perfecte zonneboiler voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Ik wil je hier echter graag bij helpen! Je kan daarom hieronder allerlei informatie vinden over alle verschillende soorten zonneboilers.

De standaard zonneboiler

Deze soort zonneboiler wordt het aller vaakst aangeschaft. Dit komt waarschijnlijk omdat de standaard zonneboiler een hele betrouwbare soort zonneboiler is, die geschikt is voor veel situaties. De standaard zonneboiler is overigens in staat om een gehele woning met plusminus 4 bewoners van warm water te voorzien.

De standaard zonneboiler is echter vooral heel erg geschikt voor gebouwen met een schuin dak. Bij dit soort gebouwen kan de collector van de zonneboiler namelijk direct op de dakpannen worden geplaatst. Het voorraad vat van de standaard zonneboiler bevindt zich wel binnenshuis.

De standaard zonneboiler is trouwens vrijwel altijd 3 m² (3 vierkante meter). De maximale inhoud van deze boiler ligt meestal rond de 100 liter.

De CV-zonneboiler

De CV-zonneboiler is een zonneboiler die alleen is geschikt voor het verwarmen van tapwater. Een CV-zonneboiler kan dus niet worden gebruikt voor de centrale verwarming van een gebouw. De meeste CV-zonneboilers hebben trouwens een vrij groot voorraadvat van tussen de 100 en de 250 liter. Een CV-zonneboiler is hierdoor ook instaat om veel water tegelijk op te warmen. Dit is dus een voordeel van een CV-zonneboiler.

De compacte zonneboiler 

De compacte zonneboiler is over het algemeen wat kleiner dan de standaard zonneboiler. Dit komt vooral omdat het voorraadvat van een compacte boiler is geïntegreerd met de zonnecollector. Hierdoor neemt de gehele zonneboiler minder ruimte in dan een standaard zonneboiler. In het voorraadvat van een compacte zonneboiler past trouwens meestal tussen de 70 – 150 liter water.

Een compacte zonneboiler is trouwens alleen instaat om het water uit de waterleidingen van de woning waar deze zonneboiler is geplaatst te verwarmen. Je kan een compacte zonneboiler dus niet gebruiken voor de verwarming van de woning waar deze zonneboiler is geplaatst.

De combi zonneboiler 

Er bestaat ook een combi zonneboiler. Een combi zonneboiler is waarschijnlijk het beste te omschrijven als een hybride tussen een CV-ketel en een zonneboiler. Een combi zonneboiler kan namelijk bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het verwarmen van het gebouw waar de combi zonneboiler zich bevindt. Zo kan je een combi zonneboiler bijvoorbeeld perfect gebruiken voor wand of vloerverwarming.

Een combi zonneboiler kan trouwens gebruikt worden in combinatie met elke soort CV-systeem, en bespaart over het algemeen ongeveer 5% meer energie dan alle andere soorten zonneboilers!

Voordelen van een zonneboiler

Een zonneboiler heeft heel erg veel voordelen. Ik heb daarom hier onder even een aantal voordelen van een zonneboiler onder elkaar gezet.

  • Er komen nauwelijks of geen schadelijke stoffen vrij bij het verwarmen van water met een zonneboiler. Een zonneboiler is dus een milieuvriendelijke en duurzame manier om water te verwarmen.
  • Door een zonneboiler aan te schaffen kan je (op de lange termijn) veel geld besparen. Wanneer je een zonneboiler aanschaft gaan je energiekosten namelijk aanzienlijk omlaag.
  • Wanneer je een zonneboiler plaatst, stijgt de waarde van het gebouw waarop de zonneboiler zich bevindt. Het is over het algemeen ook makkelijker om een woning te verkopen die is voorzien van een zonneboiler, omdat hier meer vraag naar is.
  • De zon schijnt overal ter wereld. Het is daarom ook overal ter wereld mogelijk om water te verwarmen doormiddel van een zonneboiler.
  • Zonneboilers hoeven niet intensief onderhouden te worden.

 

Nadelen van een zonneboiler

De voordelen die bij het aanschaffen van een zonneboiler komen kijken zijn vele malen belangrijker dan de nadelen die bij een zonneboiler horen. Er zijn echter wel een aantal nadelen wanneer je water opwarmt doormiddel van een zonneboiler. Voor de meeste van deze nadelen zijn er echter gelukkig goede oplossingen gevonden.

  • De zon schijnt niet altijd. En wanneer de zon lange tijd niet schijnt is het niet mogelijk water op te warmen met een zonneboiler. Er zijn echter wel manieren om wel water op te warmen, ook wanneer de zon niet schijnt. Zo zijn de meeste zonneboilers aangesloten op een naverwarmer. Deze naverwarmer kan het water van de zonneboiler (in dien nodig) extra verwarmen.
  • Een zonneboiler veranderd het uiterlijk van het gebouw waar deze desbetreffende zonneboiler wordt geplaatst. Sommige mensen vinden dit een nadeel. Een zonneboiler is echter niet al te groot, dus een zonneboiler valt niet eens altijd op.
  • Zonneboilers kunnen vrij prijzig zijn. Je moet dit echter altijd als een investering zien. De meeste zonneboilers verdienen zichzelf namelijk al na 8 – 10 jaar terug.
  • Het is niet altijd zomaar toegestaan om een zonneboiler te plaatsen. Soms moet je dus eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente voordat je een zonneboiler mag plaatsen.

Een zonneboiler installeren

Wanneer je een zonneboiler wil aanschaffen raad ik je aan om deze te laten installeren door een expert. Op deze manier weet je namelijk zeker dat de installatie van deze zonneboiler op een goede manier gebeurd, waardoor de desbetreffende zonneboiler naar behoren werkt. Als je een zonneboiler laat installeren krijg je vaak ook een garantie. Wanneer je een zonneboiler laat installeren heb je dus eigenlijk gegarandeerd een goed werkende zonneboiler, en wanneer het blijkt dat er toch iets vaak is gegaan bij de installatie van de zonneboiler wordt dit (vrijwel altijd) weer verholpen door het installatiebedrijf.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf een zonneboiler te installeren. Ik raad je echter alleen aan om dit te doen wanneer je zeker weet dat je instaat bent om een zonneboiler op een goede manier te installeren. Het is namelijk vrij ingewikkeld om een zonneboiler te installeren, dus het is niet verstandig om dit te doen wanneer je niet precies weet hoe je een zonneboiler het beste kan installeren. De kans is namelijk vrij groot dat het dan fout gaat, en dit is enorm zonde. Hierdoor verspil je namelijk veel tijd en geld. Installeer dus alleen zelf een zonneboiler wanneer je weet hoe dit moet!

Een vergunning voor een zonneboiler

Controleer ook goed of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een zonneboiler! Meestal is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor een zonneboiler, maar in sommige gevallen is dit wel noodzakelijk! Het is daarom verstandig om dit van te voren altijd even te checken. Op deze manier kom je namelijk niet zomaar voor verassingen te staan.

Ik raad je daarom dus aan om even langs de gemeente te gaan voordat je een zonneboiler aanschaft. Hier kan je namelijk meer informatie krijgen over een (eventuele) vergunning voor het plaatsen van een zonneboiler.

 

Tot slot

Ik hoop heel erg dat je wat hebt gehad aan dit artikel. Door een zonneboiler aan te schaffen ga je namelijk duurzamer leven, en je kan (op de lange termijn) ook nog eens een hele hoop geld besparen! Ik wil je daarom ook zeker aanraden om serieus te overwegen om een zonneboiler aan te schaffen. Ik hoop in in ieder geval dat je door dit artikel meer te weten bent gekomen over zonneboilers.

Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Bekijk dan ook eens mijn artikel over het isoleren van een gebouw! Je kan namelijk extra veel energie besparen door een zonneboiler te gebruiken in een gebouw dat goed geïsoleerd is. Het is dus zeker de moeite waard om dit artikel ook eens door te lezen!

 

Zonneboiler

Op deze afbeelding kan je een voorbeeld van een zonneboiler zien.